marți, 25 mai 2010

Cum puteti sa deschideti o afacere pe plaja

Deschiderea sezonului estival aduce cu sine oportunitati de afaceri tot mai mari. Pentru multi antreprenori, litoralul nu reprezinta doar o sursa de relaxare si o destinatie de vacanta, ci si o sursa de venit sau chiar o veritabila mina de aur. Afacerile din turism au la baza un principiu simplu: maximizarea profitului intr-un interval de timp foarte scurt. Tinand cont de aceasta, NewsChannel.ro a alcatuit o lista cu informatiile si actele necesare deschiderii unei afaceri pe plaja.


Conform Ordonantei de Guvern 19/2006 Articolul 6 (pe care o gasiti atasata) pe plaja sunt admise urmatoarele constructii si dotari cu destinatie turistica:
a) module de grupuri sanitare, numai in cazurile in care acestea nu se pot amplasa in zona limitrofa;
b) dotari pentru agrement specific plajei;
c) posturi de prim ajutor si de salvare;
d) constructii si amenajari cu caracter provizoriu, demontabile;
e) instalatii de captare a energiei solare in zona bateriilor de dusuri.

Ce afaceri sunt interzise pe plaja

Orice alte afaceri care nu au legatura cu plaja (buticuri, hoteluri, constructiile de orice fel, comertul ambulant etc) sunt interzise. In mod expres nu sunt permise constructii definitive pe suprafata plajei. Operatorii economici pot ocupa zonele cu regim sever de protectie doar daca detin instalatii demontabile. La sfarsitul fiecarui sezon estival, instalatiile trebuie dezasamblate.

Cine poate deschide o afacere
pe plaja

Pentru a putea desfasura activitati pe plaja, agentul economic trebuie sa devina utilizator de plaja. Conform OUG 43/2009 (pe care o gasiti atasata), pentru sezonul estival 2009
, pot deveni utilizatori de plaja doar operatorii economici care administreaza structuri de primire turistice, de proprietari ori administratori de ansambluri rezidentiale, de operatori economici care desfasoara activitati de divertisment, agrement si/sau sportive si de autoritati ale administratiei publice locale

Utilizatorii de plaje au nevoie de autorizatiile de constructie si (sau) de functionare eliberate de autoritatea locala, precum si de autorizatia turistica pentru plaja.

Nu uitati: sezonul estival este cuprins intre 1 mai si 30 septemnbrie.

Ce taxe speciale trebuie sa plateasca antreprenorii

Taxele platite de antreprenori sunt taxele de inchiriere
a plajei (care difera in functie de zona, si sunt stabilite prin ordin comun al Ministerelor Mediului si Turismului), precum si taxele pentru toate avizele si autorizatiile prevazute de lege, in functie de activitatea prestata pe plaje.

Utilizatorii de plaja au urmatoarele obligatii:
a) sa solicite si sa obtina autorizatia turistica pentru plaja care face obiectul contractului de inchiriere;
b) sa intretina si sa igienizeze zilnic suprafata de plaja inchiriata;
c) sa mentina in buna stare de functionare dotarile de pe plaja, inclusiv cele de agrement;
d) sa asigure
conditiile sanitare si de protectie a mediului in zonele de imbaiere si pe plaja;
e) sa sesizeze autoritatile de gospodarire a apelor si de protectie a mediului si autoritatile de sanatate
publica in cazul prezentei in apa marii a substantelor poluante;
f) sa indeparteze de pe plaja si din zona submersa de imbaiere obiectele periculoase;
g) sa nu realizeze pe plaja constructii si dotari cu alte destinatii decat cele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta;
h) sa permita accesul liber pe plaja si libera circulatie a persoanelor in spatiul plajei;
i) sa monteze panouri cu instructiuni de utilizare a plajei si a zonei de imbaiere;
j) sa nu permita desfasurarea activitatilor de comert ambulant pe plaja;
k) sa nu permita camparea pe plaja.

luni, 24 mai 2010

THR Marea Neagra

THR Marea Neagra nu reuseste sa vanda mare lucru din hotelurile, vilele si restaurantele scoase la vanzare in statiuni precum Eforie Sud si Nord, Jupiter, Saturn si Venus. Criza financiara sau starea precara a imobilelor de o stea a facut ca musterii sa nu se inghesuie pe 23, 24 si 25 martie la licitatiile care au avut loc la sediul THR din Eforie, compania controlata de SIF Transilvania reusind sa vanda doar 2 dintre cele 15 imobile scoase la mezat. Este vorba despre Vila Flora din Eforie Nord si Agentia PTTR din Saturn, carora li s-au adaugat alte cateva vile, restaurante si un hotel vandute prin negociere directa. In total, THR Marea Neagra a obtinut putin peste 1,3 milioane de euro, in conditiile in care pretul total de pornire al bunurilor scoase la licitatie era de 16. 581. 200 euro. Dezinteresul clientilor pare si mai de neinteles tinand cont de "super-oferta" facuta de THR: plata bunurilor adjudecate se facea in 7 rate. Doar doua imobile au fost vandute la licitatiile organizate de THR Marea Neagra pe 23, 24 si 25 martie a. c. Este vorba despre Vila Flora, neclasificata, cu 31 de locuri, situata in Eforie Nord si Agentia PTTR din Saturn, cladire
neclasificata. Daca pentru ultima s-a obtinut doar pretul de pornire, de 32. 050 euro, fara TVA, Vila Flora a starnit pasiuni nebanuite, THR reusind s-o vanda cu 213. 840 de euro, cu toate ca pretul de pornire era de doar 81. 000 euro. In rest, THR Marea Neagra a negociat vanzarea altor 4 restaurante si vile, dar si a unui hotel
, toate din Eforie Nord, cu exceptia unui restaurant din Saturn. Astfel, restaurantul Dunarea, neclasificat si cu 700 de locuri, a fost vandut pentru 200. 000 de euro, restaurantul Cupidon din Saturn, de 2 stele si 600 locuri- 397. 759 euro, Hotel Putna, cu 1 stea si 68 locuri- 290. 000 euro, Vila Garofita, de 3 stele si 7 locuri- 82. 000 euro si Vila Antoaneta, neclasificata si cu 5 locuri- 95. 000 euro. In total, THR a incasat 1. 310. 649 euro, fara TVA, dar banii vor intra in conturile societatii in nu mai putin de 7 rate, potrivit contractelor. Astfel, castigatorul unei licitatii nu trebuie sa achite decat 20% din pretul adjudecat, plus valoarea integrala a TVA-ului, iar restul de bani in 6 rate trimestriale egale, a precizat directorul THR, Linica Stan (foto). Hotelurile au ramas tot in patrimoniul THRChiar si asa, cu exceptiile mentionate, nici unul din hotelurile si restaurantele scoase la licitatie nu si-au gasit clienti. Vor ramane, astfel, neutilizate si anul acesta hotelul si restaurantul Pajura din Venus (evaluat la 2. 780. 000 euro), hotelul si restaurantul Cocorul si piscina Pajura, tot din Venus (pret de pornire 3. 387. 300 euro), hotelul si restaurantul Vulturul din Venus (pret 2. 857. 300 euro), Grupul Gospodaresc din Jupiter (pret 1. 025. 000 euro), Teren Depozit Carburanti din Jupiter (evaluat la 45. 450 euro), hotelul si restaurantul Magura din Eforie Sud (pret 2. 500. 500 euro), restaurantul Minerva din Saturn (pret 1. 207. 250 euro), restaurantul Sulina, tot din Saturn (evaluat la 1. 074. 650 euro), Baraca ICAB din Eforie Nord (pret 416. 500 euro), Priza Apa Belona din Eforie Nord (pret 51. 000 euro), laboratorul CTC din Eforie Nord (pret 36. 000 euro), Gradina Rapsodia din Eforie Nord (evaluata la 327. 000 euro) si Hotel Meteor din Eforie Nord (pret 760. 000 euro). In total, imobile evaluate la 16. 581. 200 euro care nu vor intra in circuitul turistic prea curand. Printre imobilele vandute se numara si cele pentru care cerea bani escroaca Ioana UngureanuCa o paranteza, trei dintre hotelurile din lista de mai sus- Pajura si Vulturul, din Venus si Magura, din Eforie Sud- au fost printre cele cateva zeci de vile si hoteluri "vandute" anul trecut de retea infractionala coordonata de escroaca Ioana Ungureanu, de 54 ani, alaturi de care aparea la un moment dat si politist Vasile Ionescu. "Replica" a prezentat atunci in exclusivitate cazul retelei care a pacalit circa 20 de persoane cu mai multe milioane de euro. Acestia credeau ca le-a pus Dumnezeu mana-n cap si pot cumpara cu sume ridicole, de la 10. 000 la 300. 000 de euro, hoteluri, vile si restaurante pe tot litoralul, de la persoane care se recomandau ca reprezentand SC THR Marea Neagra SA si SC Carmen Silva 2000 SA. Dosarul se afla acum in in atentia DNA Constanta, dar prejudiciul (oficial) de 1,1 milioane euro nu a mai fost recuperat.

duminică, 23 mai 2010

Concert Mika pe litoral

Sâmbătă, 24 Iulie 2010, Plaja H2O din Mamaia

Orange îl aduce în premieră în România pe MIKA la Orange PrePay Party, într-un eveniment cu intrarea liberă care va avea loc sâmbătă, 24 iulie, pe plaja H2O din Mamaia.

Pe 8 ianuarie 2007, artistul britanic MIKA lansa primul său single, „Grace Kelly”, melodie ce a ajuns în scurt timp în fruntea clasamentelor din întreaga lume şi avea să fie primul pas către transformarea lui MIKA într-un fenomen al muzicii pop. Primul său album – „Life in Cartoon Motion” s-a vândut în peste 6 milioane de exemplare şi l-a ajutat să câştige un BRIT Award şi să fie nominalizat la premiile Grammy. În septembrie 2009, MIKA şi-a lansat cel de-al doilea album – „The Boy Who Knew Too Much” – care se bucură de un succes imens. Melodiile „We Are Golden” şi „Rain” de pe acest album ocupă la rândul lor vârfurile clasamentelor.

Muzician excepţional, MIKA a urmat cursurile Royal College of Music din Londra şi se spune ca vocea sa atinge 5 octave, dar este în acelaşi timp şi un entertainer de succes – concertele sale atrag sute de mii de oameni în întreaga lume.

Primul concert al artistului în România se desfăşoară în cadrul celui de-al cincilea eveniment Orange PrePay Party, serie care a adunat până acum mai mult de 100.000 de spectatori. Din 2007, la Orange PrePay Party au cântat Sophie Ellis-Bextor, Akon, Sugababes, Duffy şi I Am Kloot. Duffy a suţinut anul trecut concertul pe aceeaşi plajă din Mamaia unde va cânta şi MIKA, locul devenit tradiţional pentru desfăşurarea evenimentelor de vară Orange.